Wcześniejsze badania kliniczne wykazały, że stosowanie białka sojowego obniża stężenie transportera LDL i jednocześnie zwiększa stężenie transportera HDL, w porównaniu ze stosowaniem białka mleka. Wątroba wytwarza cholesterol w formie wolnej, który we krwi transportowany jest w postaci lipoprotein. Z tego 75% występuje jako LDL, a tylko 25% w [...]
Wiele źródeł naukowych porównuje białko konopne pod względem jakości, do białka zawartego w jajach i soi. Jednak niska zawartość lizyny sprawia, że białko konopne nieco odstaje od swoich konkurentów. Białko konopne jest jednak dobrym rozwiązaniem dla alergików, osób preferujących produkty mało przetworzone, które są dość wrażliwe na dodatki [...]
Coraz więcej osób rezygnuje świadomie ze spożywania mięsa oraz ryb. Popularne stają się diety wegetariańskie, które jednak łatwiej poprawnie skomponować i urozmaicać niż jadłospisy wegańskie, które opierają się tylko o składniki pochodzenia roślinnego. „Walka” o białko Osoby na takich dietach nie spożywają tradycyjnego nabiału, jajek, czy nawet [...]
Białko serwatkowe należy do najchętniej stosowanych produktów wspomagających wzrost masy mięśniowej i mających wpływ na regenerację powysiłkową. Z niewiadomych względów wiele osób neguje rolę białka w diecie, mimo iż jest ona doskonale udokumentowana. 30 stycznia 2023 r. opublikowano przegląd badań naukowych dotyczących wpływu białka serwatkowego [...]
Trening siłowy powoduje celowe uszkodzenia włókien mięśniowych, a białko jest potrzebne, aby stymulować wzrost mięśni i proces ich naprawy. Maksymalna synteza białek mięśniowych jest kluczem do optymalnej adaptacji i regeneracji po ciężkich treningach. Ilość białka niezbędna do osiągnięcia maksymalnej syntezy białek mięśniowych, została dobrze [...]
BCAA to izoleucyna, leucyna, walina. Są to aminokwasy kluczowe dla wzrostu mięśni, szczególnie duże działanie jest przypisywane leucynie. Według badań w pojedynczej porcji aminokwasów musi się znaleźć progowa dawka leucyny. Komentarz Proszę pamiętać, iż 5,6 g BCAA nie jest ilością skuteczną, aby pobudzać syntezę białek mięśniowych dla cięższych, [...]
Tryb życia, szczególnie spora ilość pracy, obowiązki w domu, treningi, często sprawiają nam spore problemy, jeżeli chodzi o dietę i jej przygotowanie. Problemy tego typu często przytrafiają się osobom początkującym i niezdecydowanym, które jeszcze nie do końca zmieniły swój wcześniejszy tryb życia, a są w trakcie tego procesu. Jakość w praktyce [...]
BCAA to izoleucyna, leucyna, walina. Są to aminokwasy kluczowe dla wzrostu mięśni, szczególnie duże działanie jest przypisywane leucynie, stworzono nawet termin progu leucynowego (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). W styczniu 2020 r. włoscy naukowcy (Gervasi M. i wsp.) opublikowali wyniki badania dotyczącego suplementacji [...]
Według przeprowadzonych w dobrze kontrolowanych warunkach badań zielona herbata ma wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Naukowcy podali, że u osób dorosłych, z nadwagą odnotowano większe straty w ilości tkanki tłuszczowej, po zastosowaniu ekstraktu zielonej herbaty. Czego jeszcze można spodziewać się po zielonej herbacie? Zielonej herbacie [...]
Piłkarze jako atleci wysokiego poziomu, potrzebują siły, wytrzymałości, a także pobudzenia i koncentracji. Dbając o kompleksowe wsparcie żywieniowe, piłkarze mogą nie tylko poprawić swoje bezpośrednie parametry fizyczne, ale także ogólną odporność organizmu na obciążenia treningowe i meczowe, co przekłada się na lepsze wyniki na boisku i mniejsze [...]
Odżywka węglowodanowo-białkowa zazwyczaj stanowi pierwszy kontakt osoby trenującej ze suplementacją. Wybór często jest podyktowany po prostu namową kolegów, reklamą czy też chęcią brania “czegoś”, aby wspomóc przyrosty. Rzadko kiedy stanowi uzupełnienie diety, a postrzegana jest jako magiczny proszek na przyrost muskulatury. Jednak zauważyć można, [...]
Konopie siewne wykorzystywane są od tysięcy lat do produkcji włókien oraz oleju z nasion. W ostatnim czasie nasiona tej rośliny wykorzystuje się także do produkcji izolatów i hydrolizatów białek. W badaniu House JD i wsp. określono proporcje makroskładników i jakość białka nasion konopi oraz produktów uzyskanych z nasion konopi uprawianych w [...]
Cukrzyca jest chorobą, która dotyka milionów ludzi. W Polsce według oficjalnych danych jest to około 3 mln osób, jednak prawdopodobnie stan przedcukrzycowy mogą mieć kolejne miliony naszych rodaków. Nie wiemy, czy ta liczba jest właściwie oszacowana, tych osób może być więcej, tylko np. nie są zdiagnozowani. W XXI wieku wiele osób z dużą [...]
Budowanie masy mięśniowej dla niektórych osób jest znacznym wyzwaniem żywieniowym. Ilość kalorii, jaką osobnicy o szybkiej przemianie materii muszą dostarczyć w ciągu doby, czasem przerasta ich możliwości konsumpcyjne, sprawiając, że na samą myśl o kolejnym posiłku robi im się niedobrze. Jakie produkty wyróżniamy Batony proteinowe dzielimy [...]
Dążenie do uzyskania odtłuszczonej sylwetki dla milionów ludzi staje się głównym celem. Szczególnie istotne znaczenie ma to obecnie, gdy okres pandemii zostawił swój "ślad" także na naszej wadze. Co robić, aby zmaksymalizować utratę tłuszczu? Podsumowanie Kluczem do skutecznej redukcji jest dieta, warto różnicować trening, pracując np. od czasu [...]
Zaczął się czerwiec a wraz z nim sezon na truskawki. Miłośnicy tych pysznych owoców z pewnością nie mogli się doczekać, aby skorzystać z ich dostępności. Są soczyste, bardzo smaczne i z powodzeniem można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Posiadają też wiele walorów zdrowotnych. Są bogate w błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. [...]
Uzupełnienie diety w okresie okołotreningowym jest jednym z kluczowych elementów, który warunkuje wzrost masy mięśniowej. To właśnie po treningu następuje wzmożony stan anabolizmu, co wymusza pewne działania dietetyczne, byśmy konstruowali jadłospisy tak, aby nie zabrakło nam składników budulcowych, jak i energetycznych. Wykorzystanie mieszanki [...]
Wiele pokarmów jest reklamowanych, jako “super żywność”. Tymczasem często okazuje się, że najbardziej wychwalane produkty nie mają przypisywanego im działania. Szesnastu mężczyznom przez 2 tygodnie podawano dziennie 60 ml soku z wiśni Montmorency lub placebo. W trzecim tygodniu ćwiczeń mężczyźni otrzymali 10 g WPC oraz wykonali 4 [...]
Kiepska jakość snu, jego ograniczona objętość lub inne zaburzenia (np. oddychania w trakcie snu) mogą mieć wpływ na powstawanie cukrzycy, a nawet nowotworów. W 2020 r. sklasyfikowano pracę zmianową w grupie 2A czynników rakotwórczych. To znaczy, że dla pracy zmianowej istnieje ograniczony dowód działania rakotwórczego. Podsumowanie Przewlekła [...]
Bez względu na to, jak ciężko trenujesz, ważne jest również, to co robisz po treningu. Trening sam w sobie działa tylko jako bodziec do przyrostu siły i mięśni. Aby został on odpowiednio wykorzystany, ciało musi być prawidłowo odżywione, składnikami odżywczymi/związkami potrzebnymi nie tylko do ułatwienia regeneracji, ale także do zapewnienia [...]